6 november 2015: Egypte, geologische fenomenen in en rond Egypte.

De heer Bert Roebert bezocht van1991 tot 2010 Egypte een paar keer per jaar. Hij hield zich daar bezig met vraagstukken van drinkwatervoorziening op heel praktische en ook op beleidsmatige manier. Het gaat om projecten in de sfeer van ontwikkelingssamenwerking vanuit o.a. het waterleidingbedrijf van Amsterdam. Hij studeerde geotechniek/mijnbouwkunde/geologie in Delft en werkte zijn leven lang in de Nederlandse drinkwatervoorziening. Hij voelt zich geen echte specialist op geologisch terrein,.maar hij heeft heel Egypte doorkruist en de geologie bestudeerd. Hij schreef ons het volgende over zijn lezing.
Aan de hand van een flink aantal PP-plaatjes neemt Bert u graag mee op een reis door Egypte. Soms kris-kras er doorheen. Bert zal een globaal overzicht geven van de verschillende gesteenten aan de oppervlakte. Dat loopt van Pre-Cambrisch tot recente duinafzettingen. De tektoniek en de geschiedenis van het schuiven van aardplaten wordt toegelicht. Midden in de woestijn zijn verschillende schilderachtige oases; hij zal iets vertellen over het ontstaan daarvan, o.a. de oases van Siwa en de Wadi el Natrun.
De huidige Nijl is een relatief jonge rivier en de woelige historie van de rivier hangt nauw samen met de vorming van die oases, met de gebergten in de omgeving en de gebeurtenissen met de Middellandse Zee. Zo’n 4 miljoen jaar geleden stroomde zeewater de Nijl “stroomopwaarts” in van noord naar zuid. Het een ander wordt zo luchtig mogelijk verteld en ook zien we wat toeristische plaatjes om de relatie met het huidige Egypte niet te verliezen.

Ook komt kort de inhoud van het werk aan de watervoorziening aan de orde; het gaat om de waterwinning en low cost zuivering van grondwater en daar zit dan weer een link naar de geologie. In ons geologen vakgebied speelt water bijna altijd een grote rol.

Geen opmerkingen: