06-12-2019, Gijs de Reijke met een lezing over de Eifel.


We kijken naar vulkanisme met de Eifel als casusmateriaal. Daarbij wordt aandacht besteed aan de verschillende soorten vulkanen die er zijn, hun uitbarstingstypen en de gesteenten die er kunnen worden aangetroffen. Belangrijk is het begrijpen van de tektonische processen en de processen die zich voordoen in de aardmantel.
Het lieflijke meer Laacher See herbergt een 'monstervulkaan'.

Experts waarschuwen voor de verhoogde activiteit van een enorme vulkaan onder de Laacher See tussen Bonn en Koblenz, in vogelvlucht op zo'n 120 km van de Duits-Nederlandse grens.






Luchtbellen op het meer, die zouden van koolstofdioxide afkomstig zijn  Dat zou moeten bewijzen dat de vulkaan onder de Laacher See nog actief is en dat de magmamassa aan het 'ontgassen' is. 







In het bijzonder wordt er aandacht besteed aan de meest recente onderzoeken die er wat betreft de vulkanische activiteit in de Eifel zijn uitgevoerd.

Voor de rest kijken we naar de onderwaterbiotoop van het Midden-Devoon, waarbinnen duizenden verschillende levensvormen voorkwamen en waarvan we tegenwoordig nog veel fossiel materiaal kunnen aantreffen.


Geen opmerkingen: