04-10-2019, Dr. Sebastiaan de Vet met lezing Geologie van het zonnestelsel, van meteoriet tot planeet


Gesteenten en landschappen van vaste hemellichamen hebben fascinerend verhalen te vertellen. Ze ontstaan door de continue wisselwerking van landschapsvormende processen die van binnenuit en buitenaf het oppervlak van het hemellichaam vormgeven. Het meteoriet- en planeetonderzoek probeert op basis van geologische en landschappelijke kennis die opgedaan is op aarde de ontwikkeling van het zonnestelsel aan het licht te brengen.
Aan de hand van parallellen, experimenten en prachtige satellietbeelden bekijken we in de lezing hoe meteorieten en planeetlandschappen de 4.6 miljard jaar durende ontwikkeling van deze hemellichamen hebben vastgelegd. 
                   




IJs (vermoedelijk van bevroren stikstof) dat zich op de hooglanden (rechts) heeft opgehoopt, wordt via een stelsel van valleien (rode pijltjes) vanuit de bergen van Pluto afgevoerd naar de vlakte Sputnik Planum. De kop van de ijsstroom die Sputnik Planum in kruipt, is met blauwe pijltjes aangegeven. 
(Foto NASA/JHU/SwRI)

En dat je met wat landschappelijke kennis je niet hoeft te beperken tot de rotsachtige hemellichamen bewijst de (dwerg)planeet Pluto.

De ondergaande zon verlicht een mistlaag of laaghangende nevel, die wordt doorsneden door de parallel lopende schaduwen van de vele heuv
els en lage bergen op Pluto.(Foto:NASA/JHU/SwRI)


Op deze ijswereld doen de landschapsvormende processen zo bekend aan, dat het landschap in sommige opzichten lijkt op die van de rotsplaneten. Ontdek in deze lezing hoe de geologie je op een andere manier naar het zonnestelsel leert kijken.

Over de spreker:
Planeetonderzoeker en geomorfoloog Sebastiaan de Vet onderzocht hoe je kennis van het aardse landschap en gesteente kunt gebruiken om de ontwikkeling van andere planeten te begrijpen. Op basis van zijn passie en fascinatie voor dit werk schreef hij er het boek Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagochtend (2016) over. Momenteel zet hij zijn planetaire werk voort in het meteorietonderzoek bij Naturalis, en is hij actief op de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh. Sinds 2018 is hij voorzitter van de KNVWS en secretaris van de landelijke Werkgroep Meteoren.

Geen opmerkingen: