03-01-2020, Betsy Ooms met een reis door "Het noorden van Ierland en Noord-Ierland geologisch beleven!".


In juni van 2018 maakte ons lid, Betsy in groepsverband een 12-daagse geologische rondreis door het noordelijk deel van Ierland en Noord-Ierland. We startten in Dublin en reisden, het land doorkruisend, via de prachtige noordwestkust (o.a. The Cliffs of Moher, The Burren) naar de beroemde Giant’s Causeway, met zo’n 40.000 bazaltzuilen, om vervolgens het rondje af te maken.


The cliffs of Moher, gelegen in het graafschap Clare tot de hoogste klifkusten in Europa. Ze bestaan uitkalksteen en strekken zich uit over een lengte van acht kilometer aan de Ierse westkust, tussen de dorpen Doolin en Liscannor. De kliffen grenzen aan The Burren.

The Burren, is een uniek karstlandschap, het kalksteengebied heeft een oppervlakte van ongeveer 300 km². 




The Giant’s Causeway is een rotsformatie aan de noordoostkust, die bestaat uit zo'n 40.000 basaltzuilen. Dit gebied bestond voornamelijk uit krijt toen zo'n 60 miljoen jaar geleden enorme hoeveelheden zeer vloeibare lava vanuit de diepte aan de oppervlakte kwam. De constructieve continentale plaatbeweging zorgde voor riften en zeevloerspreiding. Hierdoor ontstond een dik lavaplateau. Deze lava koelde af en kromp waardoor we de kenmerkende basaltzuilen vandaag nog terug zien. 

In feite reisden we door 1,5 miljard jaar aardgeschiedenis. Onderweg, dagelijks ook  veel wandelend, was er veel interessants en moois te zien. Verschijnselen als drumlins, eskers, karst, processen als (contact-)metamorfose en vele soorten gesteenten, en hier en daar fossielen, passeerden zoal de revue. 


Esker at Clonmacnoise
Deze rug, samengesteld uit zand en grind, was een deel van de Esker Raida van de Ierse Midlands en werd gevormd door afzetting binnen of onder ijsplaten.
Photo copyright Eric Jones


Ook aan bezienswaardigheden van bewoners ‘van toen’ gingen we niet voorbij. De Ierse muziek en de whisky versierden de reis mede.
Bij deze presentatie komt met name de geologie van Ierland in meer algemene zin aan de orde, met daaraan gekoppeld een verslag van deze mooie reis ondersteund met mooie muziek. 

Geen opmerkingen: