1 maart 2019, Een reis door Namibië, Botswana en Zimbabwe


Een geologisch reisverslag door ons lid Siem Veldboer.

Op de avond voor en door de leden, van het nieuwe seizoen in 2017, vertelde Siem vertelde enthousiast over zijn avontuur in Zuidelijk Afrika dat hij met een kleine groep bezocht had.
Ze hadden Namibië, Botswana en Zimbabwe aangedaan in een fourwheeldrive auto met 2 tenten op het dak. Hij had veel geologie in zijn verhaal verweven en sprak met verve over de boeken en schrijvers die over het gebied hadden geschreven.

Een grotere tegenstelling is nauwelijks te bedenken: Nederland waar bijna alle lagen aan de oppervlakte minder dan 2 miljoen jaar oud zijn en Namibië waar grote delen meer dan 500 miljoen jaar oud zijn en zelfs hele oude gesteenten van twee miljard jaar te vinden zijn. Nederland kent alleen afzettingsgesteenten, maar in Namibië zien we ook regelmatig stollingsgesteenten.
Niet alleen de geologie is tegengesteld ook het klimaat, de begroeiing en de fauna wijken sterk af van ons land. Om over de bevolkingsdichtheid maar te zwijgen. Mooie plaatjes van soms een desolaat en dan weer lieflijk land. Het boek “Snowball Earth” over een verijsde planeet was de leidraad. Door zijn verhaal van ongeveer 15 minuten waren alle aanwezigen zo betrokken geraakt dat we hem konden overhalen hierover een avond te verzorgen.

Geen opmerkingen: