7 december 2018, De mystiek van vuursteen ontrafeld

Presentatie Hans de Kruyk uit Leerdam.


Image © De Belemniet
Vuursteen is een fascinerend gesteente en het is daarom menigmaal onderdeel van gesprek. Symposiums over vuursteen en landelijke contactdagen over dit onderwerp georganiseerd door de N.G.V. zijn hier het bewijs van.
Geologen zijn erg geïnteresseerd  naar de ontstaanswijze van vuursteen getuige de vele theorieën die hierover in omloop zijn. Door onderzoek van vele kalksteen houdende vuurstenen wordt hieraan nieuwe theorie toegevoegd en nader toegelicht.

Veel vuursteensoorten bevatten goed bewaarde microfossielen die ooit hebben toebehoord aan het planktonische leven van de krijtzee, zo’n 65 milj. jr. geleden. Hieronder bevinden zich dinoflagellaten, schimmels en plantenresten.
In het Twents Duitse grensgebied worden ordovicische zwerfvuurstenen aangetroffen die ooit zijn aangevoerd door de Baltische oerstroom Eridanos. Ze bevatten vreemde en mystieke microfossielen waar nog maar weinig over bekend is.

Vuurstenen bestaan zelf uit kwarts, maar kunnen ook andere mineralen bevatten.
Image © Hans de Kruijk

Het meest voorkomende mineraal hierin is kalksteen in de vorm van Calciet. Dit kan variëren van ±0,1% tot naar liefst 35%. Andere mineralen die in vuursteen voorkomen zijn zand- of liever gezegd siltdeeltjes bestaande uit kwarts, mica, veldspaat, pyroxeen en hoornblende. Het zijn afbraakproducten van gesteentes die door onbekende voormalige rivieren zijn aangevoerd naar zee en tegelijkertijd bezonken zijn met afgestorven kalksteen houdende organismen
                                     
Steentijdarcheologen houden  zich vooral bezig met andere aspecten van vuursteen zoals de degeneratieverschijnselen. Deze bestaan uit windlak, witte patina, bruine patina en zwarte patina die zich in de loop van de tijd aan het oppervlak van de vuursteen hebben gevormd.
Slijpplaatjes hiervan kunnen deze verweringsverschijnselen prachtig visualiseren.
Scheur in vuursteen opgevuld met agaat, Image © Hans de Kruyk
Dit zijn verschijnselen die mogelijk iets kunnen vertellen over de omstandigheden van de bodem waarin de artefacten zijn aangetroffen en de ouderdom ervan.
Bij onderzoek van vuursteenwerktuigen zijn archeologen ook altijd zeer geïnteresseerd naar de herkomst van vuursteen. Dit berust vaak op uiterlijke kenmerken die vaak verdoezeld worden door de sterke verwering van de vuursteen. Ook veel vuursteensoorten die sterk op elkaar lijken maken determinatie moeilijk en zelfs onmogelijk.

Toch is het mogelijk door SEM/RMA analyse (Scanning Electronic Microscopy in combinatie met Röntgen Micro Analyse) de herkomst van vuursteen te bepalen. Hiermee kunnen micro mineraalinsluitsels ter grootte van soms maar 1 of 0,5 micron geanalyseerd worden.
Gebleken is dat elke vuursteensoort een eigen ‘DNA profiel’ bij zich draagt wat is opgebouwd uit een specifiek mineraalgezelschap.

Slijpplaatjes zijn tevens een belangrijk hulpmiddel voor onderzoek van vuursteen. Hiermee kunnen zoals eerder genoemde degeneratieverschijnselen van vuursteen onderzocht worden zoals witte, bruine en zwarte patina. Een toepassing hiervan is onderzoek naar vervalsingen

van artefacten; denk in dit verband aan de omstreden artefacten van Vermaning uit de jaren zestig die een nieuw licht op deze zaak gebracht hebben.

Ook wordt een oude, min of meer vergeten onderzoekstechniek onder de aandacht gebracht die berust op het maken van acetaatpeelings van artefacten. Hiermee kunnen gebruikssporen op werktuigen achterhaald om de functionaliteit ervan te kunnen achterhalen. Deze onderzoeksmethode methode is vooral ook nuttig gebleken bij het vervalsingsonderzoek van Vermaning.

Tenslotte worden nog een aantal opmerkelijke eigenschappen van vuursteen onder de aandacht gebracht zoals:
-        Scheuren in vuursteen die secondair opgevuld zijn met agaat
-        Banderingen in vuursteen
-        Gebrande vuursteen

Geen opmerkingen: