2 januari 2015, Reis door Patagonië

In deze lezing neemt Piet Rosenhart u mee naar een ver en afgelegen, maar ook landschappelijk buitengewoon mooi gebied : de zuidpunt van Zuid-Amerika (Patagonië).                                              

Patagonië is ook geologische zeer interessant. Het westelijk deel van dit gebied ligt op de plaats waar de oceanische Nazca plaat onder de continentale Zuid-Amerikaanse plaat duikt. Daardoor is dit gebied "rijk"aan aardbevingen en vulkanen.     Bij deze subductiezône is een langgerekt plooiingsgebergte, de Andes, ontstaan. Door zijn hoogte is dit gebergte gedeeltelijk bedekt met ijs en sneeuw waardoor het oorspronkelijke, afgeronde reliëf is veranderd tot hoekige pieken en graten.   Het oostelijk deel van Patagonië maakt deel uit van het Zuid-Amerikaanse Schild. Het is een vlak gebied dat door zijn ligging in de regenschaduw van de Andes een uitgesproken droog  karakter heeft met voornamelijk steppevegetatie.
Behalve de mooie landschappen laat ik ook wat zien van Buenos Aires, Santiago en wat kleinere plaatsen, waaronder Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld.
















Geen opmerkingen: