6 januari 2023, Jitse Alsemgeest met de lezing "Inslagkraters en zij die voor leven kunnen zorgen”.

 

Let op: door privé omstandigheden gaat de lezing van Jitse Alsemgeest niet door.

We hebben Paul Hille met de lezing " IJstijden" bereid gevonden deze lezing vrijdag 6 januari te presenteren. De lezing van Jitse Alsemgeest is in principe nu op 5 mei gesteld.


Inslagkraters: volledige verwoesting of bron van leven?

 Films als Deep Impact en Don’t Look Up schetsen een destructief beeld van een asteroïdeinslag – en niet zonder reden! Ongeveer 66 miljoen jaar geleden vond één van de meest verwoestende inslagen op Aarde plaats, waarmee in één slag de dinosauriërs van het aardoppervlak werden geveegd – weggeblazen, gekookt door de hitte, of simpelweg door gebrek aan zonlicht en eten onderging het leven op Aarde enorme veranderingen in één heel korte tijd.

Dit beeld van dood en verderf vertelt echter niet het volledige verhaal. Inslagen kunnen ook juist één van de belangrijkste redenen zijn dat er leven op Aarde is – en wellicht ook op andere planeten. In deze presentatie kijken we naar wat een asteroïdeinslag eigenlijk doet, hoeveel verwoesting hij eigenlijk veroorzaakt en hoe deze verwoesting ervoor kan zorgen dat er leven ontstaat.

Onderstaande link gaat naar een interessante site over de effecten van een inslag. Dit is een vrij simpel model. Je kunt hierin je eigen inslagkrater laten ontstaan. Modellen die gebruikt worden tijdens onderzoek kunnen soms enkele dagen draaien voordat er gegevens uitkomen.

https://impact.ese.ic.ac.uk/ImpactEarth/ImpactEffects/


Geen opmerkingen: