4 februari 2022, Jaarvergadering

 Deze avond alleen toegankelijk voor leden van de afdeling

7 januari 2022, Terry Elsten met als onderwerp "Reis door Nepal - een tocht door het verboden en verborgen koninkrijk Upper Mustang” DEZE LEZING UITSLUITEND VOOR DE AFDELINGSLEDEN TE VOLGEN VIA EEN ZOOM PRESENTATIE.

Een (deels geologisch) reisverslag door Upper Mustang (Nepal) met aandacht voor de bijzondere rotsformaties en maanlandschappen en ontstaansgeschiedenis van de Himalaya.

Upper Mustang


De Himalaya is een geologisch jong gebergte. Het is ontstaan tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair, veroorzaakt door de botsing tussen India en Eurazië. India, dat rond 120 miljoen jaar geleden rond de Zuidpool lag, bewoog sindsdien voor geologische begrippen zeer snel (ongeveer 10 cm per jaar) naar het noorden. De Tethys oceaan tussen Azië en India sloot zich en de oceaankorst schoof onder Azië de mantel in, een proces dat subductie wordt genoemd. Rond 60 miljoen jaar geleden botste India op het zuiden van Azië. Vanwege de naar het noorden stekende punt van India aan de noordwestkant van de Himalaya, begon de botsing daar eerder, om zich daarna richting het oosten uit te breiden. De Himalaya zelf kwam echter pas omhoog gedurende de laatste 2 miljoen jaar. Tegenwoordig beweegt India nog steeds met een snelheid van 2 cm per jaar verder op Azië in, zodat de Himalaya nog steeds groeit.




De vallei van de Kali Gandaki is één van de diepste valleien ter wereld en ligt tussen de bergen Daulagiri en Anapurna die meer dan 8 kilometer hoog zijn. In de rivierbedding vindt men tientallen ammonieten uit het boven Jura.


Het is eigenlijk ongelooflijk dat men deze ammonieten vindt op een hoogte van rond de 3000m!!!

In Nepal en India zijn deze ammonieten beter bekend onder de naam "saligrams of Shaligrams" en hebben een religieuze 










3 december 2021, i.v.m. de laatste Covid maatregelen is deze avond gecanceld



De lezing Van Jelle Reumer met als onderwerp  “De vis in ons”. De vis in onze eigen anatomie wordt verplaatst naar najaar 2022

5 november 2021, Paul Hille met het onderwerp "Trilobieten".


Systematiek, morfologie, ecologie en evolutie van trilobieten komt aan de orde evenals vindplaatsen en enkele trilobietenrecords!
Trilobieten zijn uitgestorven geleedpotige dieren die tussen 521 en 251 miljoen jaar geleden wereldwijd in de zeeën voorkwamen.

Systematiek, morfologie en evolutie van de trilobieten zal in deze lezing worden besproken evenals enkele records met betrekking tot de trilobieten

Trilobieten waren uitermate succesvolle dieren gezien hun wereldwijde verspreiding en hun soortenrijkdom, ruim 20.000! Ze bezetten alle niches in de zeeën en waren in de prehistorische zeeën net zo gewoon als de krabben en kreeften dat nu ook zijn.
Trilobieten waren de eerste dieren die samengestelde ogen ontwikkelden met lenzen 
van calciet (steen!).

Ze stierven uit tijdens de zogenaamde Perm-extinctie, de grootste massa-extinctie tot nu toe.
Trilobieten worden al eeuwenlang bestudeerd en zijn ook door hun grote verscheidenheid geliefde verzamelobjecten. Doordat ze goede fossilisatiekansen hadden weten we relatief veel van deze dieren.

Er zal door Paul Hille literatuur meegenomen worden evenals een aantal trilobieten ter illustratie.

 

Ook kan men eigen vondsten meenemen ter determinatie.




1 oktober 2021, Tijn Berends met het onderwerp "Klimaat door de eeuwen heen".

Het klimaat is een hot item, maar wat weten we er eigenlijk van. Tijn Berends, wetenschapper, kan ons meer vertellen over het klimaat van vroeger en nu.


Elke politicus heeft inmiddels een mening over het klimaatprobleem, en er gaat geen week voorbij zonder tenminste één nieuw nieuwsitem rondom het klimaatakkoord. Maar waarom horen we altijd alleen maar de politici, de activisten en de nieuwslezers over dit onderwerp? Als het echt gewoon harde wetenschap is, waar zijn de wetenschappers dan?

Tijn Berends is zo’n wetenschapper, werkzaam als promovendus bij de Universiteit Utrecht. Hij zal het hebben over klimaatwetenschap, met de focus op zijn eigen vakgebied: paleoklimatologie, oftewel het klimaat van vroeger. Wat voor klimaatveranderingen hebben er vroeger zoal plaatsgevonden, en hoe verhouden die zich tot wat er tegenwoordig allemaal gebeurt?

De lezing gaat niet over het klimaatakkoord, en de zin en onzin van het politieke debat daarover – Tijn is een wetenschapper. Hij zal zijn best doen u een idee te geven van zijn bevindingen over het klimaat, en hoopt dat u daarna een beter geïnformeerde keuze kunt maken over wat u daarmee doet. Uiteraard is er voldoende ruimte om vragen te stellen.