11 juni 2021, Erwin Kaspers met de lezing “De Gold rush van Californië vanaf 1848 en de Gold rush van Noord-Amerika vanaf 1898”.

 Let op: DE GEWIJZIGDE DATUM IS 11 JUNI, De lezing is alleen toegankelijk voor leden


De Gold Rush van Californië begon in januari 1848 door de eerste goud vondst, bij de bouw een watermolen op het grondgebied van Johan August Sutter, in korte tijd werd  overal bekend dat er goud

was gevonden, er trokken honderdduizenden gelukzoekers naar Californië om goud te zoeken. Er waren geen wetten in Californië, zodat er een wetteloosheid onder de goudzoekers ontstond, waardoor er een wildwest maatschappij ontstond, met enorme ellende en moordpartijen. Het goud werd op verschillende manieren gedolven, in goudmijnen, bij rivieren met goudpannen, zeven, spoelgoten en gewoon  in de rivieren zoeken. In tien jaar tijd zijn 400.000 gelukzoekers naar Californië getrokken , met een reisduur van soms meer dan 6 maanden met enorme ontberingen en moorden. Er werden later spoorlijnen aan gelegd, maar het goud raakte op. Uiteindelijk was het goud op en begonnen de bewoners met landbouw en veeteelt.

In 1898 ontstond er een nieuwe Gold Rush namelijk, de Gold Rush naar Noord-Amerika, deze werd ook weer veroorzaakt door krantenberichten over enorme goudvondsten in omgeving van Dawson in Noord Canada, in een korte tijd vertrokken tienduizenden goudzoeker naar Skageway in Canada, om via de Chilkootpas en rivieren naar de Klondike te reizen. Doordat de goudzoekers in de winter periode moesten reizen,  haalde de meeste gelukzoekers de Klondike niet,  de mensen moesten onder barre winterse omstandigheden hun tocht via de Chilkootpas voortzetten. Eenmaal in Dawson aangekomen moesten de goudzoekers een vergunning kopen om goud te zoeken, de prijzen van materialen en voedsel waren zeer hoog, na drie jaar waren de goudvindplaatsen al weer uitgeput en begon de nieuw Gold Rush naar Alaska, waar men nog steeds op zoek is naar goud. Een lezing vol met geschiedenis, techniek voor het goud zoeken, avontuur en wildwest. Een lezing voor iedereen die van avontuur houd, en goud natuurlijk.

Geen opmerkingen: