3 september 2021, Dirk de Graaf en restant jaarvergadering 2020


Deze avond is alleen toegankelijk voor de leden)

Voor de pauze zal ons lid Dirk de Graaf vertellen over zijn reis door India, georganiseerd door Georeizen met als gids Jan Smit.


India, dat 66 Ma geleden als eiland continent op weg was naar de botsing met Azië, passeerde onderweg de mantel pluim” die nu bekend staat als de Réunion hotspot.

Deze hotspot was 68 miljoen jaar geleden al actief en is dat nog steeds. De vulkaan “Piton de la Fournaise” op het eiland Réunion is een van de actiefste vulkanen ter wereld. Tijdens die passage, tevens het begin van de Réunion hotspot, werd een oppervlak van 2x Frankrijk bedekt met dikke lagen basalt, in totaal zo’n 1.2 miljoen kubieke kilometer! Tussen de lavastromen zitten zgn. “boles”, rode, bauxietachtige bodems rijk aan aluminium. De vorming van die boles kan duizenden jaren duren tot de volgende lavastroom zich aandient.


Met de beweging van India over de hotspot in noordelijke richting verplaatste de vulkanische activiteit zich van Noord naar Zuid op de westrand van India waardoor de totale activiteit van de Deccan Traps in India maar een half miljoen jaar lang geduurd heeft, daarna ging het vulkanisme van 
de hotspot door onder wat nu de atollen van de Malediven zijn. Tijdens dat half miljoen jaar sloeg er op Yucatan een grote asteroïde neer die voor het meeste uitsterven gezorgd heeft. Maar heeft de ene ramp, de inslag, verband met de andere, de Deccan Traps? We gaan het proberen te toetsen!


Deze reis staat in het teken van de Krijt- Tertiair grens. Wat was de oorzaak? Een meteoriet of het vulkanisme van de Deccan Traps? Of misschien wel allebei? Dat gaan we deze reis onderzoeken!





Jaarvergadering

Na de pauze gaan we het restant van de jaarvergadering 2020 afhandelen, door de Corona maatregelen was het niet mogelijk de jaarvergadering in februari te houden. Wel is het financiële deel met daarbij decharge verlening en herbenoemen bestuursleden middels mail contact met de leden afgerond dus deze onderdelen komen vanavond niet aan de orde.
Agenda voor de jaarvergadering
1.            Opening door de voorzitter.
2.            Notulen van de vorige jaarvergadering - zie Geomare nr. 77
3.            Jaarverslag van de secretaris - zie actuele Geomare, nr. 78.
4.            Jaarverslag van de ledenadministratie.
5.            Jaarverslag van de bibliothecaris.
6.            Algemene beschouwingen van de voorzitter.
7.            Algemeen.
8.            Mededelingen van het bestuur van de Nederlandse Geologische Vereniging.
9.            Rondvraag.
10.          Sluiting van de algemene ledenvergadering door de voorzitter.







11 juni 2021, Erwin Kaspers met de lezing “De Gold rush van Californië vanaf 1848 en de Gold rush van Noord-Amerika vanaf 1898”.

 Let op: DE GEWIJZIGDE DATUM IS 11 JUNI, De lezing is alleen toegankelijk voor leden


De Gold Rush van Californië begon in januari 1848 door de eerste goud vondst, bij de bouw een watermolen op het grondgebied van Johan August Sutter, in korte tijd werd  overal bekend dat er goud

was gevonden, er trokken honderdduizenden gelukzoekers naar Californië om goud te zoeken. Er waren geen wetten in Californië, zodat er een wetteloosheid onder de goudzoekers ontstond, waardoor er een wildwest maatschappij ontstond, met enorme ellende en moordpartijen. Het goud werd op verschillende manieren gedolven, in goudmijnen, bij rivieren met goudpannen, zeven, spoelgoten en gewoon  in de rivieren zoeken. In tien jaar tijd zijn 400.000 gelukzoekers naar Californië getrokken , met een reisduur van soms meer dan 6 maanden met enorme ontberingen en moorden. Er werden later spoorlijnen aan gelegd, maar het goud raakte op. Uiteindelijk was het goud op en begonnen de bewoners met landbouw en veeteelt.

In 1898 ontstond er een nieuwe Gold Rush namelijk, de Gold Rush naar Noord-Amerika, deze werd ook weer veroorzaakt door krantenberichten over enorme goudvondsten in omgeving van Dawson in Noord Canada, in een korte tijd vertrokken tienduizenden goudzoeker naar Skageway in Canada, om via de Chilkootpas en rivieren naar de Klondike te reizen. Doordat de goudzoekers in de winter periode moesten reizen,  haalde de meeste gelukzoekers de Klondike niet,  de mensen moesten onder barre winterse omstandigheden hun tocht via de Chilkootpas voortzetten. Eenmaal in Dawson aangekomen moesten de goudzoekers een vergunning kopen om goud te zoeken, de prijzen van materialen en voedsel waren zeer hoog, na drie jaar waren de goudvindplaatsen al weer uitgeput en begon de nieuw Gold Rush naar Alaska, waar men nog steeds op zoek is naar goud. Een lezing vol met geschiedenis, techniek voor het goud zoeken, avontuur en wildwest. Een lezing voor iedereen die van avontuur houd, en goud natuurlijk.

7 mei 2021, Door de Corona maatregelen is de avond vervallen


2 april 2021, Door de huidige Corona maatregelen is de avond vervallen

 

 

5 maart 2021, Deze avond is vervallen