02-10-2020: Marcel van Schoor: “Dorset and East-Devon World Heritage Coast”.

Toegang alleen voor afdelingsleden, verplichte aanmelding tot uiterlijk 20 september bij de secretaris.
Een wandeling door 185 miljoen jaar aardgeschiedenis.

Vereenvoudigde geologische kaart van een deel van East Devon en
Dorset. Uit: Hart 2009.










Voor de in geologie geïnteresseerde bewoners van het laaggelegen, regenrijke en daardoor groene deel van West-Europa vormen klifkusten een mooi reisdoel. Terwijl in het binnenland de gesteenten nauwelijks en dan vaak in kleine en overwoekerde ontsluitingen of in moeilijk toegankelijke groeves te zien zijn, heeft men langs de klifkusten vaak een weids tweedimensionaal zicht op de gesteenten die landinwaarts verscholen onder het oppervlak liggen. Dankzij de erosie van de zee blijven kliffen vrij van begroeiing en komt er voortdurend ‘vers’ materiaal tevoorschijn.

De kustlijn van de Jurassic Coast van East Devon en Dorset, met de in de tekst genoemde plaatsnamen. Tekening M. van Schoor.

Branscombe klif (tussen Sidmouth en Seaton) met het
Boven-Krijt op de rode gesteenten uit de Trias. Foto: John Bainbridge.


Die weidse blik maakt het in veel gevallen mogelijk een goed beeld te vormen van de grootschalige opbouw van de gesteenten. Structuren als plooien en breuken, veranderingen in de samenstelling van het gesteente - in horizontale en verticale richting - zijn over grotere afstanden te vervolgen. In het binnenland 
is van dit soort structuren en gesteenterelaties vaak maar een detail te zien en gaat het overgrote deel van de geologie verborgen onder een dikke deken van bodem en plantengroei.

Geen opmerkingen: