7 april 2017, Paul Hille met een presentatie over “De Cambrische explosie”.

Deze lezing (powerpointpresentatie) gaat over de radiatie van het meercellig leven in de zeeën en oceanen van het Cambrium (542 tot 488 mln. jaar geleden). Na het Ediacarium met de moeilijk te classificeren levensvormen met vooral weke delen ontstond in het vroeg Cambrium een diversiteit aan andere levensvormen, ook  met harde delen.
Anomalocaris canadensis
Burgess Shale
Van bijna alle phyla van de metazoa (meercellige dieren) zijn de vroegste fossielen uit deze periode afkomstig.
Ook zien we nog veel problematica.
Opvallend is dat er harde delen ontstaan bij de dieren, zoals bij de trilobieten. De arthropoda ontwikkelden zich sterk in die periode. De trilobieten hadden in het Cambrium zelfs hun piek qua aantal families.
Maotianshania cylindrica
a fossilnematomorph worm, 
Early Cambrium 
Chengjiang Maotianshan Shales








Enkele bekende Konservat Lagerstätten zullen besproken worden zoals de beroemde Burgess Shale en Chengjiang met hun bijbehorende fauna.
De Burgess Shale is beroemd geworden door het onderzoek van Walcott ruim een eeuw geleden en werd later gepopulariseerd door Stephen Jay Gould in zijn boek “wonderlijk leven”

Er zal door Paul Hille literatuur meegenomen worden evenals een aantal fossielen (van o.a. Chengjiang, Burgess Shale, Emu Bay Shale) ter illustratie.

Geen opmerkingen: