3 maart 2017, Pim Kaskes met een presentatie over "Trix en haar versteende wereld

Pim Kaskes"verbonden als Geoloog Dinolab – Naturalis Biodiversity Center zal ons deze avond meenemen naar de opgraving van Trix.

Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden heeft haar prehistorisch pronkstuk binnen. Vanaf september 2016 is de tentoonstelling T. rex in Town open voor publiek en kunnen bezoekers oog in oog staan met een levensecht skelet van een Tyrannosaurus rex
Het skelet van Trix zoals te zien is in de tentoonstelling T.rex
in Town in Naturalis (foto: Marten van Dijl, Naturalis)


Luchtfoto van de opgravingslocatie van Trix in Montana (foto: Servaas Neijens, National Geographic Nederland)

Overzichtsfoto van het graf van Trix
in de badlands van Montana
(foto: Peter Larson, Black Hills Institute)




Dit exemplaar van deze iconische vleesetende dinosauriër, omgedoopt tot Trix, is in de zomer van 2013 opgegraven uit een zandsteen van Boven-Krijt ouderdom in de badlands van Montana, VS.
Pim Kaskes bij de nog in zandsteen 
verpakte schedel van Trix 
(foto: Anne Schulp, Naturalis)




Prachtig 3D bewaard scheenbeen en kuitbeen
van Trix (foto: Servaas Neijens,
National Geographic Nederland)











Naast een prachtig museumobject is Trix ook van grote wetenschappelijke waarde. Het betreft een vrouwtje op leeftijd van ruim 12 meter lang die veel heeft meegemaakt in haar leven. Met meer dan de helft van de teruggevonden botten is Trix nummer drie op de ranglijst van meest complete T. rexen. Maar wat deze vondst nog specialer maakt is dat Trix de best bewaarde Tyrannosaurus ooit is. 
De driedimensionale vorm van haar botten is na ongeveer 67 miljoen jaar onder de grond nog steeds intact.
De oorzaak van deze unieke preservatie zal Pim bespreken in deze lezing. In het kader van zijn afstudeerscriptie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam hij een jaar na de opgraving afgereisd naar het graf van Trix in Montana.
Pim Kaskes bezig met het hakken van sleuven in de VS
voor geologisch  onderzoek (foto: Anne Schulp, Naturalis)
Met geologisch veldwerk en aanvullende labanalyses hebben ze ontdekt dat de eigenschappen van het omliggende gesteente een belangrijke rol spelen in haar uitzonderlijk goede bewaring. Daarnaast zijn de sedimenten een schatkist om erachter te komen hoe het landschap eruitzag waar Trix in leefde. Tot slot zal Pim een tipje van de sluier oplichten van het toekomstige werk dat we willen verrichten aan het skelet en de leefomgeving van deze Koningin van de Dinosauriërs.
T.rex in Town tentoonstelling is nog tot en met 5 juni 2017 te bezoeken, nadere info via:Homepage Naturalis in Leiden

Geen opmerkingen: