5 oktober 2012, Namibië; Woestijnen, Aquamarijnen en Koper


In 2007 en 2009 maakte Herman van Dennebroek twee individuele rondreizen door Namibië en Botswana. Woestijnen domineren het landschap in beide landen. Maar ook gebergten, zoutpannen, en zelfs tropisch oerwoud zijn in beide landen te vinden. Het extreem droge klimaat zorgt voor een sterke erosie van de gebergten. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur zich aanpast aan de droogte. Het land is rijk aan mineralen grondstoffen. Het zijn de mineralen die als een magneet de verzamelaar naar zich toe trekken.
De lezing bestaat uit twee delen. Voor de pauze wordt u vanuit geografisch perspectief meegenomen door het land. Daarbij komen o.a. aan de orde: woestijnen, gebergten en markante geologische verschijningen, enkele sociaal economische onderwerpen, mijnbouw en natuurlijk de verschillende mineralen.
Na de pauze wordt aandacht besteed aan de beroemde mijn van Tsumeb. De Tsumeb mijn was een zeer bijzondere kopermijn. In deze mijn zijn naast het primaire erts zeer veel secundaire mineralisaties ontstaan. In de lezing zal een en ander uitgelegd worden begeleid door vele foto’s van mineralen uit de eigen collectie.

Geen opmerkingen: