4 en 5 juni 2016: Een twee-daagse geologische reis langs de Geul.

We starten bij de bron van de Geul om via allerlei interessante bezoekpunten te eindigen bij de monding waar de Geul instroomt in de Maas. Een informatieve excursie zal het worden, met als achtergrond informatie middels een uitgebreid document over de geologie van Zuid-Limburg geschreven door een afdelingslid.

6 t/m 8 mei 2016: Voorjaarsexcursie naar de Eifel

Lezing op 4 maart is ter voorbereiding op deze excursie.


De organisatie van deze excursie berust bij vereniging Amathysta, Erwin Kaspers zal gedurende de excursie gidsen. De afdeling West-Friesland kan in overleg met Erwin, een aantal deelnemers uitnodigen hieraan deel te nemen.
Bezocht zullen worden: het Natuurkundig museum in Gerolstein en groeves rond Waxweiler, Gerolstein en Uxheim.
Camping Oosbachtal ligt in Müllenborn bij Gerolstein (ong. 380km. vanaf Alkmaar) Müllenbornerstr. 31, 54568 Gerolstein, http://www.camping-oosbachtal.de tel.:0049 6591 7409. 




Er is een restaurant op de camping en we kunnen eventueel een grillavond houden.
Het is op de Duitse wegen in de weekeinden van Hemelvaart altijd heel druk vooral op de zondagen. Heen is Hemelvaartdag een reisdag, dus alle tijd!

13 mei 2016: Deze avond gaat wegens omstandigheden niet door

Geen bijeenkomst deze avond!!

1 april 2016: Een rondleiding door het Falun gebied aan de Loire

De heer Nico Zethof van de NGV, afd. Utrecht uitgenodigd voor deze lezing.

Nico Zethof is sinds 15 jaar een enthousiaste amateurpaleontoloog, die samen met zijn vrouw en dochter regelmatig fossielen gaat zoeken.
Falunzee tijdens de maximale uitbreiding





Sinds een kleine tien jaar bezoekt Nico ten minste één keer per jaar het Falungebied (Loiredal in Frankrijk). De zandgroeves van de Falun (= schelpenzand) stammen uit het Mioceen (Tertiair, circa 12 miljoen jaar) en zijn beroemd om de grote variëteit aan fossielen. Naast het gebruikelijke zeeleven zijn er ook fossielen van primitieve zoogdieren te vinden, die door de rivieren in de Falunzee zijn beland.
In zijn lezing gaat Nico kort in op de geografie, de geologie, de vondst mogelijkheden en laat hij een grote verscheidenheid aan fossielen zien.

4 maart 2016: Geologie van de Eifel

De heer Erwin Kaspers van de vereniging Amathysta verzorgt de lezing.

De Eifel is geologisch gezien een bijzonder gebied, er zijn veel verschillende geologische objecten in een klein gebied bij elkaar te vinden en het ligt niet zo ver van Nederland.
Het centrum van de Eifel geologisch gezien is Gerolstein, jong en oude gesteenten zijn vlak bij elkaar te vinden, de laatste vulkanische uitbarstingen  vonden 10.000 jaar geleden plaats bij de Papenkuil , dit is een mooie krater waar je een leuke wandeling naar toe kan maken, terwijl aan de zuid en westkant van Gerolstein  devonische kalken aan de oppervlakte liggen, waarin prachtige fossielen in gevonden kunnen worden. Er zijn veel vulkanen rond Gerolstein ;  aan de noord-,  west- en oostzijde van de stad vindt je overal  groeves waar tufsteen en lava-sintels werd gewonnen.
Ook rond Daun vindt je veel vulkanen met prachtige maaren, dit zijn kraters gevuld met water, het
Laachersee
grootste vulkaangebied met veel groeves ligt bij de Laachersee, met beroemde groeves zoals Ettringer Bellberg waar prachtige micro- mineralen worden gevonden.
Het vulkanisme in de Eifel is al in het tertiair begonnen en in de oost – Eifel zie je oude vulkanen die al verweerd zijn.
In de Zuid-Eifel bij Waxweiler komen oude sedimentgesteenten aan de oppervlakte die in het onder-devoon zijn afgezet, in dit gesteente kan je de eerste landplantjes vinden  en  in de groeves zijn prachtig opgedrukte lagen te zien, deze zijn in de variscische gebergteplooiing  ontstaan.
Ook andere gesteenten komen voor in de Eifel zoals, de zandsteen uit het Old Red van het devoon en zandsteen uit van het perm.
Beroemd in de Eifel zijn de z.g kalkmulde, dit zijn kalkgebieden uit het midden devoon die rijk zijn aan fossielen, er worden veel fossielen gevonden zoals ,stromatolieten,  koralen, sponsen, brachiopoden  ,slakken en trilobieten
De fossielen zijn vaak prachtig bewaard gebleven omdat het gesteente met de fossielen niet veel druk hebben gehad, in de omgeving van Gerolstein, Prüm, Hillesheim, Uxheim en Blankenheim zijn de fossielen uit het devoon te vinden.
De Eifel is een groot natuurgebied waar op veel plaatsen niet meer naar fossielen gehakt mag worden,  de oude groeves zijn vaak beschermd, ook wordt het steeds moeilijker om toestemming voor het zoeken in een groeve te krijgen.
De lezing gaat over de geologie van de Eifel, we bezoeken vele geologische gebieden van verschillende tijdvakken, we maken een reis door alle gebieden van de Eifel en bekijken gesteenten, mineralen en fossielen die we onderweg tegenkomen