Overige activiteiten t/m september 2012.

Voorjaarsexcursie.
29-30 april en 1 mei 2012, fossielenexcursie naar Polen, ten noordwesten van Krakau.
Eventuele verlenging van de excursie is mogelijk, met voor de liefhebbers ook nog een snufje cultuur van Krakau. Een bezoek aan de zoutmijn van Wielickza of het klooster in Czestochowa met de beroemde Zwarte Madonna behoren tot de mogelijkheden.

Eendaagse excursie.

09-06-2012, Dagexcursie naar het Oertijdmuseum De Groene poort in Boxtel.
Onder voorbehoud: we krijgen een rondleiding door het museum en een ammonietenlezing door René Fraaije. In het museum en de oertijdtuin is zoveel te bezichtigen dat de invulling van de dag geen moeite kost.

Nazomermarkt Sint Pancras
08-09-2012, Het wordt onderhand ook een traditie, de deelname aan de nazomermarkt in St. Pancras.
De openingtijd van de markt is van 15.00-21.00 uur, we rekenen op veel bezoek van de leden.

14 september 2012, Traditie getrouw openen we het seizoen weer met een avond voor leden en door de leden



Aan deze avond wordt een andere invulling gegeven. Naast de mogelijkheid voor een lid om deze avond een korte presentatie te houden over zijn/haar geologische herinneringen (eventueel ondersteund door foto’s, vondsten, enz.), hebben we een ruilavond op geologisch gebied (fossielen, mineralen, geologische artikelen, enz.). Ook verkoop van genoemde behoort tot de mogelijkheden, bij verkoop stellen we dat minimaal 25 % (meer mag uiteraard ook) van de omzet afgedragen word aan de verenigingskas.

Ook worden alle aanwezigen, zowel de deelnemers als de bezoekers uitgenodigd hun mooiste geologische vondst mee te brengen. Wel je juweeltje voorzien van de nodige informatie, naam van je vondst, vindplaats, naam inzender. Deze worden dan door een deskundige jury (bestaande uit alle aanwezigen) beoordeeld en de mooiste zal worden geëerd als mooiste vondst van de avond.

11 mei 2012, Doe-avond gesteenteherkenning

De invulling van de avond is nog niet rond, maar het zal zeker een informatieve en leerzame avond worden.

6 april 2012, Zuid-Afrika, van Kalahari tot Kimberliet

Dhr. Piet Vierbergen
 
"Waarvoor komt U hier? vroeg de douane in Kaapstad.
We   hebben leeuwen, olifanten en giraffen en met een beetje geluk de "Big Five"

Wij komen voor stenen, mineralen en fossielen, antwoordden wij.
Het bleef stil aan de balie.
Maar we hebben ze meegenomen: van diamant tot   kimberliet!
Ook het landschap komt ruimschoots aan bod. Hoe is het gevormd en hoe zit het in elkaar. Het land is alleen wat kleiner geworden - heel wat kilootjes ervan liggen in de pauze op tafel..."

2 maart 2012, Fossiele planten: hoe ontstaan ze en wat kun je ermee?

Prof. Dr. Han van Konijnenburg - Van Cittert.

Annularia Stellata
 In deze lezing zal aandacht besteed worden aan het fossilisatie proces van planten; waarin verschilt het met dat van dieren en wat zijn de gevolgen daarvan? Ook komt er aan de orde wat men met plantenfossielen kan doen, bv op het gebied van palaeoecologie, -geografie en -klimatologie. Tenslotte wordt in het kort de ontwikkeling van het plantenrijk door de tijd behandeld, vanaf de allereerste eencelligen in het Precambrium tot de ontwikkeling van de Bloemplanten in het Krijt en Tertiair. Dit aan de hand van talloze voorbeelden van fossielen. Na de pauze is het mogelijk om een aantal door haar meegebrachte fossielen te bekijken en natuurlijk om vragen te stellen en te discussiëren. De leden kunnen hun eigen Carboonfossielen meebrengen ter determinatie.