3 maart 2023, Vera Hoogland met als onderwerp "Cyprus".

 Cyprus- een eiland vol verrassingen

Geologische reconstructie van het ontstaan van Cyprus

Net zoals de meeste gebergtes en sedimentaire bekkens maakte Cyprus deel uit van Gondwana. Ongeveer 190 miljoen jaar geleden, in het Jura, opende de Atlantische Oceaan zich als gevolg van continentale drift. Dit resulteerde in een hoge zeespiegel en in het gehele Middellands zeegebied werden diepwater sedimenten afgezet (fijnkorrelige mudstone, chert). In het Krijt, ongeveer 120 miljoen jaar geleden, begon de subductie van de Afrikaanse plaat onder de Euraziatische plaat (afb.7A).

Bron:chesterfieldresourcesplc.com.
Afb. 7: Ontstaansgeschiedenis van Cyprus (onder naar boven). A: subductie van de Afrikaanse plaat onder de Euraziatisch plaat. B. Accumulatie van sedimenten afkomstig van de Afrikaanse plaat, vorming van het Mamonia complex. C. Afzetting van marine sedimenten. D. Het omhoog komen van de Troodos Ophiolite. E. Tektonische activiteit, ontstaan van actieve breukzones. 

Geologisch gezien is Cyprus erg interessant.


Het eiland is namelijk een van de weinige plekken op de wereld waar een ofioliet aan het oppervlak ligt. Dit is een bijzonder fenomeen wat op niet veel plekken op de wereld voor komt (naast Cyprus o.a. in Oman en Tibet).

Wat is een ofioliet?

Een ofioliet is een stuk van de oceanische korst wat omhoog is gekomen en over de continentale korst is heen geschoven. De samenstelling en de lithologische opeenvolging van een ofioliet is dus niet zeldzaam; dit is namelijk een typische oceanische korst.


Geen opmerkingen: