6 januari 2012, Ediacara Fauna

De heer Paul Hille uit Doorn.
In deze lezing gaat Paul Hille* in op de vreemde levensvormen uit het Ediacarium, de periode voorafgaand aan het Cambrium. Het is de periode van ca. 635 tot 542 miljoen jaar geleden.
De Ediacara fauna, genoemd naar de Ediacara Hills in Australiƫ, is van ongeveer 40 locaties wereldwijd bekend en is sinds de ontdekking ervan onderwerp van debat tussen wetenschappers. De fossielen van deze
eerste complexe meercelligen zien er vreemd uit. Zo hebben sommige van deze fossielen een zogenaamde fractalvorm, andere een drievoudige symmetrie. Ze zijn erg moeilijk te linken aan de levensvormen van na
deze periode. De bekende wetenschapper Seilacher had het over zogenaamde Vendiobionten; het zouden geen dieren en geen planten zijn geweest, maar een mislukt experiment in het leven op aarde.
Verschillende theorieĆ«n over de Ediacara fauna zullen tijdens de lezing de revue passeren. Tevens worden vanuit verschillende werelddelen Ediacara vondsten meegenomen door de spreker en wordt literatuur meegenomen.


Fossils from the Ediacara Hills: On the left is Arkarua, a small disc-shaped animal that may be the oldest echinoderm. At center is an unusual disc-shaped form with three-part (triradial) symmetry. Named Tribrachidium heraldicum, its affinities are still mysterious, although distant relationships have been proposed with either the Cnidaria or the Echinodermata. On the right is the fossil Spriggina, a possible relative of the arthropods.

*Paul Hille (1969) verzamelt sinds 1975 fossielen. Hij is afgestudeerd in bestuurskunde (EUR) en werkzaam als senior financieel beleidsmedewerker bij een overheidsorganisatie.
Hij is actief als amateur paleontoloog . Paul Hille is actief geweest als redacteur van het geologische tijdschrift GEA. Momenteel is hij bestuurslid van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) en tevens redacteur van het door de WPZ uitgegeven tijdschrift Cranium. Daarnaast heeft Paul Hille bijgedragen aan het eerste trilobietenmuseum ter wereld; het Back to the Past Museum in Mexico. Van de fossielen fascineren hem vooral de oudste meercellige levensvormen hem, zoals de Ediacara fauna en de trilobieten die later ontstonden.
Naast fossielen heeft hij een brede natuurwetenschappelijke interesse, o.a. in astronomie/kosmologie. Hij geeft over verschillende wetenschappelijke vakgebieden lezingen. Daarnaast zoekt hij veelvuldig naar fossielen in binnen- en buitenland.

Geen opmerkingen: