7 maart 2024, Pim Kaskes met de lezing "Een stoffig einde voor de dinosauriërs?"

Dr. Pim Kaskes, geoloog en geochemicus aan de Vrije Universiteit Brussel:

Artistieke reconstructie van Noord-Dakota in de eerste maanden na de Chicxulub-meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden:  een donkere, stoffige en koude wereld waarin de laatste niet-vliegende dinosauriërs, hier geïllustreerd met een Dakotaraptor steini, op het punt van uitsterven stonden. (Reconstructie: Mark A. Garlick)

Fijn stof van verpulverd gesteente dat vrijkwam bij de Chicxulub meteorietinslag in Mexico heeft een dominante rol gespeeld bij de afkoeling van het klimaat, de verstoring van fotosynthese en het massa uitsterven van het leven op onze planeet 66 miljoen jaar geleden.

Simulaties van klimaatmodellen geven weer hoe snel het stof zich over de planeet kon verspreiden: de wereld was binnen enkele dagen na de inslag van de Chicxulub-meteoriet omgeven door een wolk van fijnstof (simulaties door Cem Berk Senel).

Dit is de conclusie van een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Geoscience, waaraan onderzoekers van de Koninklijke Sterrenwacht van België, de Vrije Universiteit Brussel, de Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de KU Leuven hebben bijgedragen. Geoloog en geochemicus Pim Kaskes vertelt tijdens zijn lezing over dit onderzoek dat wereldwijd in het nieuws is gekomen, zijn bijdrage aan deze studie en hij blikt vooruit op toekomstige projecten om het uitsterven van de niet-vliegende dinosauriërs nog beter in kaart te brengen.

Dr. Pim Kaskes (Vrije Universiteit Brussel) wijst de Krijt-Paleogeen grens aan in een sectie in zuid Colorado (USA), welke nieuwe inzichten brengt in de processen verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden.






7 februari 2025, Ledenvergadering

De ledenvergadering is uitsluitend toegankelijk voor de afdelingsleden.
Na de pauze foto’s van ons 50-jarig jubileum en mogelijk de fietstocht op Wieringen.

10 januari 2025, Invulling van de avond wordt nog aan gewerkt.